cédula habitabilidad
Documentació per demostrar l’antiguitat d‘un habitatge
Vanessa Abajas 2024-03-12
El tècnic inspecciona un habitatge per comprovar que aquest compleix les Normatives d’Habitabilitat que es corresponen a la seva antiguitat. Posteriorment, envia una sol·licitud de Cèdula d’Habitabilitat al Departament d’Habitatge de la Generalitat. Aquesta sol·licitud va acompanyada per un document anomenat “Declaració Responsable d’Antiguitat”. Es tracta d’un document en el que, tal com indica el seu nom, una persona declara l’antiguitat de l’habitatge. Aquesta persona pot ser el propietari, el tècnic que ha fet la sol·licitud de cèdula o altres professionals, com gestors o administradors.
Quan els tècnics del Departament d’Habitatge reben la documentació (sol·licitud complimentada i Declaració responsable), comproven que les dades siguin correctes i, tot seguit, atorguen la cèdula. En algunes ocasions, sorgeixen dubtes sobre les dades que han rebut i envien una Notificació al tècnic demanant documentació extra.
Les Notificacions més habituals que reben els tècnics són:
En aquest últim cas, la Notificació incorpora el següent text:
“D'acord amb l'apartat 3 de l'article 35 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya pel qual es faculta l'administració pública competent a verificar la conformitat de les dades que conté la declaració responsable, cal aportar la documentació expedida davant de fedatari públic sobre la que es fonamenta la declaració responsable presentada en aquest servei en relació a l'antiguitat de l'habitatge.”
Expressat amb un llenguatge més entenedor, a la Notificació es demana documentació legal que demostri des de quan aquest immoble és un habitatge. És important no confondre l’any de construcció amb l’any de “creació” de l’habitatge. Per exemple, un local pot tenir una antiguitat de 30 anys, però fa 10 anys es va fer un canvi d’ús a habitatge. La documentació a aportar seria la de “Canvi d’ús”.
Demostrar l’antiguitat d’un habitatge no sempre és fàcil. L’any que apareix a la Referència Cadastral no és vàlid de cara a Habitatge. Tampoc serveixen les Escriptures o la Nota Simple, si en elles no apareix la data sol·licitada.
Per demostrar la veracitat de la data, hi ha una sèrie de documents admesos pels tècnics de la Generalitat. La següent llista és la que podeu trobar a la web d’Habitatge de la Generalitat: